Domaća pasirana rajčica
 
 
Autor:
Oznake: zimnica
Sastojci
(dostatno za 7-8 staklenki zapremine 370 ml)
 • 5 kg rajčice sorte San Marzano (šljivar rajčica) ili bilo koje druge mesnate sorte poput volovskog srca
 • sol, šećer
 • pasirka
Priprema
 1. Birajte zrele mesnate rajčice. Dobro ih operite, odstranite eventualno oštećene dijelove, pa ih narežite na manje komade.
 2. Stavite u posudu i lagano zagrijavajte da rajčice počnu omekšvati i puštati tekućinu.
 3. Miješajte lagano odozdo prema gore da komadi rajčica na vrhu padnu na dno i počnu se i oni raspadati.
 4. Kad je sve omekšalo, kuhajte na laganoj vatri dok se količina ne smanji na na otprilike polovicu ili trećinu.
 5. Sad je vrijeme da rajčice propasirate. U tu svrhu vam za kakve mane količine mogu poslužiti i obično cjedilo i kuhača, ali za iole ozbiljniju količinu ipak ćete trebati pasirku, ručnu, oni sretniji i električnu.
 6. Propasiranu rajčicu vratite na vatru i kuhajte, miješajući, dok ne postignete željenu gustoću.
 7. Ja se vodim trenutkom kad je gotovo sva pjena koja se kuhanjem stvorila na vrhu nestala a rajčica dok je miješate sad već pruža određen otpor.
 8. U tom trenutku dodajte na ovu količinu rajčice vrhom punu žlicu šećera i vrhom punu žlicu soli, još kratko promiješajte i prokuhajte, pa rajčicu spremite u oprane, sterilizirane i ugrijane staklenke.
 9. Osim soli i šećera, koji djelomično imaju i ulogu konzervansa, osim što nježno izniveliraju okus rajčice, nemam običaj u pasiranu rajčicu dodavati druge začine, jer ostane neutralna, pa začine možete dodavati po želji ovisno o jelu koje pripremate, bez da se međusobno tuku.
 10. Nakon što ste napunili staklenke, odmah ih zatvorite poklopcima koje ste dodatno isprali octom (višak octa samo otresite, nemojte brisati), pa prionite pasterizaciji.
 11. Staklenke složite u posudu koju ste obložili čistom kuhinjskom krpom, da ne dodiruju stranice posude. Kuhinjsku krpu ili tvrđi papir umetnite i između staklenki, kao što sam objasnila kod pasterizacije pelata, sve zajedno pokrijte još jednom kuhinjskom krpom.
 12. Ulijte hladne vode do visine 1-2 cm ispod ruba poklopaca, poklopite i pričekajte da zakuha, pa smanjite vatru i pustite da idućih sat vremena lagano kuha.
 13. Ostavite da se staklenke potpuno ohlade u posudi, a zatim ih izvadite, obrišite i spremite na hladno i tamno mjesto.
 14. Poklopci na staklenkama moraju biti lagano udubljeni i čvrsti. Ako osjetite da pritisak vašeg prsta na poklopac proizvodi zvuk kliktanja i da se poklopac miče, provjerite je li staklenka ispravno zatvorena i ponovite postupak pasterizacije.
Bilješka
Ovako spremljene rajčice, pravilno skladištene na hladnom i tamnom mjestu, izdržat će, ako ih prije ne pojedete i do godine dana. Jednom otvorenu staklenku, potrošite odmah. Ako ipak niste uspjeli potrošiti sve, izdržat će u hladnjaku do tjedan dana.
Recipe by T and T kitchen and atelier at https://tandtkitchen.com/domaca-pasirana-rajcica/