Ukiseljene paprike - zimnica
 
 
Autor:
Oznake: zimnica
Sastojci
 • 5 kg paradajz paprika različitih boja, mogu i zelene rog paprike
 • 2 l bijelog alkoholnog octa
 • 2 l vode
 • 200 ml ulja
 • 250 g šećera
 • 50 g soli
 • 1 žlica papra u zrnu
 • 2-3 češnja češnjaka
Priprema
 1. Paprike operite, prepolovite i očistite od koštica.
 2. Zakuhajte mješavinu octa i vode, dodajte sol, šećer, papar u zrnu i očišćeni češnjak, pa zagrijavajte do vrenja, miješajući da se sol i šećer otope.
 3. Nakon što tekućina zakuha, ostavite da kuha otprilike minutu, pa oprezno spustite u nju, desetak polovica paprika. Pričekajte da se tekućina ponovo ugrije i netom prije nego što ponovo počne kuhati, paprike izvadite šupljikavom žlicom i stavljajte ih u pripremljene, oprane, sterilizirane i vruće teglice.
 4. Teglice oprezno, da se ne opečete, lagano protresite, udarite njima nježno o složenu krpu na radnoj površini, da se paprike slegnu i lakše rasporede u teglu.
 5. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve paprike.
 6. Kad ste potrošili sve paprike, izvadite češnjak iz tekućine i još toplom zalijte paprike gotovo do vrha.
 7. Poklopite ih, ali poklopce nemojte zavrtati ili ih samo poklopite privremeno malim tanjurima i ostavite preko noći da vidite koliko će tekućine popiti.
 8. Idući dan ponovo ugrijte preostalu tekućinu ako vam je ostala ili napravite novu, dotočite ponovo do vrha i zatvorite teglice.
 9. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
 10. Spremne su za konzumaciju nakon 3-4 tjedna.
 11. Jednom otvorene paprike držite u hladnjaku.
Bilješka
Crvene paprike imaju tendenciju osjetno omekšati kiseljenjem, pa ako želite kiseliti samo njih, nemojte ih stavljati u kipuću mješavinu octa i vode, nego ih, nakon što ste ih očistili, slažite što gušće možete u tegle. Kad napunite teglu, prelijte ih vrućom otopinom, a dalje postupajte kao u receptu. Ostavite da popiju tekućinu, dotočite po potrebi i zatvorite.
Na isti način možete zasebno ukiseliti i zelene rog paprike, koje su osjetno tanje, pa kuhanjem u vrućoj tekućini više omekšaju, nego kad ih se samo zalije.
Bilo bi dobro, ako imate, (što ja u presudnom trenutku nisam uspjela pronaći, iako znam da negdje u kući postoji, pa mi crvene paprike malo plutaju), nakon što ste paprike složili u tegle, pritisnuti ih pritiskivačem za zimnicu. Time ćete spriječiti da one gornje paprike isplivaju, dođu u dodir sa zrakom, promijene boju i omekane. Ako se to dogodi, nakon što otvorite teglu radi konzumacije, odstranite gornje paprike i bez bojazni konzumirajte ostalo.
Recipe by T and T kitchen and atelier at https://tandtkitchen.com/ukiseljene-paprike/