Hrskava pačja prsa u umaku od kupinovog vina

Je li vam itko u okviru ijednog predmeta, ovih dana ili godina u školi rekao, objasnio, zašto se 08.ožujka obilježava kao međunarodni Dan žena? – upitala sam jučer Timnu.

pacja prsa u umaku od kupinovog vina

pačja prsa u umaku od kupinovog vina

Znaš li tko su Clara Zetkin i Rosa Luxemburg? NE – odgovor je bio kratak i jasan. Znaš li koji su put žene prošle i koju cijenu mnoge od njih platile, da nas se prestalo doživljavati kao muškarčevu imovinu, da bismo imale pravo odlučivati same o sebi, da bismo se mogle školovati, da bismo mogle raditi i za to dobivati barem približno istu naknadu kao muškarci. Znaš li kako je izgledao taj put?
Ne baš sasvim – glasio je ponovo odgovor.

Znaš li koliko žena na ovom svijetu još uvijek ne odlučuju ni o čemu što se tiče njih samih, da doslovno nisu vlasnice niti svojih tijela, da ako ih se zato što su rođene kao žene ne ubije po samom rođenju, čim iz djevojčica krenu stasati u žene, ako i toliko dočekaju, bivaju prodane u roblje?
Pogled je i dalje odražavao neznanje. Ali i užas.
Nevjericu manje, jer ako kod nas službena TV ipak iznosi podatke o postotku koji u vojsci nezaposlenih čine žene i o postotku onih koje doduše rade, ali za taj rad nisu plaćene, onda je sve što sam izgovorila, negdje u svijetu sasvim sigurno moguće i točno.
Postavila sam isto pitanje i danas.
Je li vam danas, ipak, netko u školi rekao da je danas Međunarodni dan žena, je li ga škola na bilo koji način obilježila?
Pa razgovarali smo, rekla je.
Tko?- upitala sam. Netko od profesora je razgovarao s vama?
Ne, ne, mi smo razgovarali među sobom, neki od nas su znali, pa smo malo razgovarali.
I ne bi bilo tako strašno što sve te podatke, baš sasvim ne znaju 13-godišnji dječaci i djevojčice, još uvijek imaju vremena naučiti.
Problem je što su podatak o tom danu uopće i povijesti njegovog obilježavanja, oni koji nam djecu uče, negdje zametnuli i očito nemaju namjeru, iako se radi o događajima iz ne tako davne ljudske povijesti, prenijeti ga djeci.

Dan zena-1

pačja prsa u umaku od kupinovog vina

Ne bi li to trebao biti podatak za učenje i usvajanje?
Jer žene čine više od polovice svjetske populacije. Samo golom brojkom, ne i stvarnim, proporcionalno tome, udjelom u korištenju deklariranih i zajamčenih prava.Još uvijek veliki broj žena nema niti to, zajamčena prava na papiru.Čak i u visoko razvijenim zemljama, dobijaju u većem postotku lošije poslove a i za njih su slabije plaćene od svojih muških kolega. Malo gdje će im rađanje djece, dodatni, u pravilu veći angažman u obitelji od muškaraca, biti i dodatno i adekvatno nagrađen.Češće će se dogoditi da za to budu na ovaj ili onaj način kažnjene. Istovremeno je i eventualna ženina odluka da ne osnuje obitelj i/ili ne rađa djecu i dalje krajnje nepopularna.Roditi dijete van braka i bez zakonitog ili stalnog muškarca, tek predstavlja temu za osuđivanje.

pacja prsa u umaku od kupinovog vina 2

pačja prsa u umaku od kupinovog vina

Koliko muškaraca ćete naći s djecom šćućurenih u Sigurnim kućama, nakon što je konačno smogao hrabrosti pobjeći, jer žena i njega i djecu sistematski fizički i psihički zlostavlja godinama? Obrazovan, elokventan, prodoran i s jasnim ciljem političar će pobrati sve simpatije muške i ženske javnosti.Žena istih karakteristika u politici će biti alapača.

Žene su snaga koja se koristi i s kojom se opravdano računa u svim situacijama i u svakom pogledu, (a pritom je vrlo poželjno, ako ne i bezuvjetno potrebno da su svježe depilirane, friško manikirane i da im se ništa ne prelijeva preko struka i bokova), osim  kad za to trebaju primiti i zasluženu nagradu. Onda nekako udjeli muškaraca uvijek narastu.

pacja prsa u umaku od kupinovog vina 3

pačja prsa u umaku od kupinovog vina

 Treba li, samo kao primjer uzimam, ikad ikome objašnjavati trodnevna muška nacionalna slavlja jer je ekipa ili reprezentacija od 11 pimpeka pobijedila suprotstavljenih im 11 pimpeka koji za trčkaranje za loptom po travi ubiru basnoslovne sume, koje žene mogu samo sanjati, osim ako se ne udaju i razvodom ili njegovom smrću oderu za te novce nekog sličnog pimpeka ili pola svog života gologuze hodaju i produciraju se svijetom u show i sl. biznisima? Ne, pa to je nešto što treba obilježiti i sjećanje na neke od većih takvih pobjeda redovito i s jednakim neupitnim žarom obilježavati kad god se za to ukaže prilika.

pačji confit

pačji confit

Ali, već danima svi mogući mediji, maltene traže opravdanja i isprike zašto se 08.ožujka, Međunarodni dan žena , kojim se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola, treba ipak službeno obilježiti, ako već u tome ne vidimo razloga za slavlje.

Jer žene, činimo samo nešto malo više od pola čovječanstva, radimo jednako uspješno doslovno sve kao i muškarci i da ne idemo bitno dalje od te još uvijek tako elementarne istine, bez naše utrobe, volje i ljubavi da ga donesemo na ovaj svijet, to čovječanstvo nestaje.

Pa onda žene, Sretan Vam Dan žena!

pacja prsa u umaku od kupinovog vina 6

pačja prsa u umaku od kupinovog vina

I koliko god vam se današnji dan bitno nije razlikovao od većine dana, ja ću vas za promjenu poštedjeti dijeljenja mojih nevolja, iako me niti danas nisu zaobišle i častim vas, barem virtualno.

Slijede sasvim malo ekstravagantna, hrskava pačja prsa u umaku od kupinovog vina, što ću iskoristiti i kao ulaznicu za ovomjesečnu “Ajme koliko nas je…..”,  a ovaj mjesec s temom vina, domaćice  Valentine.

pacja prsa u umaku od kupinovog vina 5

pačja prsa u umaku od kupinovog vina

Hrskava pačja prsa u umaku od kupinovog vina
 
Oznake: perad, patka
Sastojci
 • 1 pačja prsa sa kožom i masnoćom
 • začini prema želji ( cimet, zvjezdasti anis, klinčić, papar, ljuta papričica)
 • sol, voda
 • posuda za kuhanje na pari
 • dodatna otopljena pačja masnoća
Za umak od kupinovog vina:
 • 1 dcl kupinovog vina
 • 2 češnja češnjaka
 • sol, papar
 • žličica šećera
 • nekoliko sjemenki korijandera i par listića mente
 • maslac, brašno
 • žlica aceta balsamica
 • voda ili pileći ili pačji temeljac
 • šaka svježih ili smrznutih kupina
Priprema
 1. Prsa dobro nasolite i ostavite da odstoje, najbolje preko noći.
 2. Idući dan ih stavite u posudu za kuhanje na pari, (idealna bi bila bambus posuda, ali poslužiti će bilo koja), u vodu dodajte začine i kuhajte prsa na pari, dobrih sat vremena.
 3. Ostavite da se ohlade, a zatim ih zalijte otopljenom pačjom mašću i ostavite najmanje 12 sati u hladnjaku, a najbolje bi bilo i duže, do 3-4 dana.
 4. Pećnicu zagrijte na maksimum.
 5. Sa prsa odstranite mast i stavite ih u zagrijanu pećnicu 10-tak minuta.
 6. Nakon toga upalite samo gornje grijače, podignite posudu s prsima bliže grijačima, pa pecite narednih nekoliko minuta da se stvori hrskava korica.
 7. Ostavite da se malo ohladi da možete narezati na kriške.
 8. Za to vrijeme u mužaru stucite češnjak, listiće metvice, sjemenke korijandera, sol i papar.
 9. Na maslacu svjetlo popržite žlicu brašna, dodajte smrvljeni sadržaj mužara, žličicu šećera i zalijte kupinovim vinom, pa kratko prokuhajte.
 10. Dodajte vode ili pilećeg ili pačjeg temeljca, posolite i popaprite po ukusu i pustite da zakuha.
 11. Uklonite s vatre pa dodajte šaku svježih ili smrznutih kupina i žlicu aceta balsamica.
 12. Servirajte prema želji.

Komentari

 1. Hvala vam svima na komentarima, kako na recept, još više na osvrt povodom Dana žena.
  Nemam namjeru docirati ili ikome mijenjati njegove stavove, samo izražavam svoje.
  A moj stav je da kao žene ne samo da imamo pravo obilježiti taj dan, nego i obavezu.
  U povijesti ljudskog roda, osim matrijarhata koji mi se sve više čini mitom, žene tek gotovo od jučer imaju približno jednaka prava, a jednako su ljudska bića bez kojih opstanak ljudske vrste nije moguć, kao ni bez muškaraca, ako ne i mrvicu više.
  I pred jedva stotinu godinu, neke žene su imale jajnike i konačno rekle dosta. I upustile se u borbu, za koju su vrlo vjerojatno bile svjesne, da neće donijeti osjetni boljitak njima, ako će uopće, ali da bi možda njihovim kćerima ili unukama život mogao izgledati drugačije.
  Za veliki broj žena na ovom svijetu, za većinu žena na ovom svijetu, on još uvijek nije takav.
  I te žene koje su tu borbu pokrenule i izvojevale osnovna prava, su željele da se kao sjećanje na 240 žena koje su izgorjele u požaru tvornice zbog katastrofalnih uvjeta rada, upravo taj dan obilježava kao Dan žena, ali istovremeno i da slavi sva ekonomska, politička i društvena dostignuća žena.
  Vrlo vjerojatno nam želeći dati do znanja da još niti približno stvari nisu izjednačene, ako ikada i budu i da još postoji previše žena kojima se ne priznaju i ne poštuju niti osnovna ljudska prava i da u okviru svojih mogućnosti tu borbu moramo nastaviti.
  I ja doista mislim da nemamo pravo reći niti kao ljudi, a pogotovo kao žene, da nas se taj dan ne tiče i da ga ne doživljavamo.
  A doživljavati ga kroz dječje poklone je ljupko, ali pogrešno, jer biti majkom je samo jedan, ne obavezan segment ženskog postojanja.
  To što će meni moje dijete nešto nacrtati i pokloniti nije uvjetovano niti ima direktne veze s Danom žena i njegovim značenjem.
  Djeca će majkama to učiniti bez obzira na Dan žena, zato što su majke.
  Biti ženom je osjetno širi pojam od biti majkom.
  Nikad se muškarce ne svodi na penis i testise. Iako bi možda trebalo.
  Zašto se nas uvijek gleda kroz reproduktivne organe?
  I zašto to dozvoljavamo i mislimo da je u redu?

 2. Odliučan recept vrlo lepo pripremljen i deluje mnogo ukusno.Dan žena je već prosao,a čini mi se da se godinama daje sve manje na značaju ovom datumu nego kako je to bilo ranije…

 3. Volim delikatesni ukus pacjeg mesa…
  Sto se dana zena tice, ovdje (Australija) ga samo usput pomenu – nema proslava! Definitivno trebamo djeci dati do znanja da sve sto danas imamo nije uvijek postojalo.

 4. Odlična post, odličan ! Dan žena – potpisujem !
  A potpisujem i ovu patku 🙂
  Odlično pripremljena , inače volim pačje meso i probala sam ga u raznim varijantama ali sa kupinovim vinom i kupinama nisam. Perfektno izgleda , u ovome se može samo uživati !

 5. Slike su divne, a patku ne bih ni sa štapom, ni pomirisala, znaš već. Nedavno mi je sin rekao da je njegova cura rekla kako sam ga dobro odgojila jer cijeni žene. Eto, to mi je bio jako veliki kompliment, nisam se nadala da će neka mlada cura kužiti. Najžalosnije je što same žene doživljavaju Dan žena kao priliku za busanje “vi ste 0 bez nas”, slanje srčeka i cvjetića, a ne za dobar razgovor na temu sa svojom djecom. Znam, tvrdim i vjerujem da sve polazi od kuće, ustanove, škole, država, to su jedva obrazovne ustanove, a odgojne nisu nikada ni bile. Samo lijeni roditelji očekuju da im djecu odgaja netko drugi.

 6. Baš žalosno,gdje li se izgubio 8. mart,tko ga je ukrao???Još uvijek se sjećam kako smo se danima unaprijed dogovarali što ćemo učiteljici kupiti,jedva izdržali i dočekali uručenje poklona.U svakom dućanu,trgovini su se djelile ruže i mimoze…A danas?

  Ovo tvoje pače izgleda jako hrskavo i i kao da kvače probaj me!

 7. Sretan Dan Zena draga Tadeja i sretan svim citateljkama bloga!

  Zalosno je sto jos uvek ima potlacenih zena, ne samo onih ocigledno marginalizovanih belosvetskih, vec i svuda oko nas … onih koje se smatraju slobodnim, emancipovanim. Neke davne zene su se izborile za nasa prava, ali sve vise vidim da se vracemo kolektivno unazad. Da se zenska deca zaglupljuju pocevsi od teen casopisa, pa kako rastu kroz razna “sredstva”. Okrece mi se u stomaku od raznih “saveta kako ugoditi dragom” po casopisima i “knjigama”. Zena je i dalje potcenja, a najgore je sto je najcesce ona ta koja samoj sebi TO radi. Emancipacija se ne pokazuje izrecenim floskulama, nekoj stalnoj nazovi borbi za prava i slicnim, emancipacija se zivi pa neka nekada i kosta 🙂

  … a recept me je ostavio bez teksta. Nemam ideju da li cu ikada moci ovako nesto da spremim jer je patka ovde retka biljka, a tako bih volela. Dala si mi domaci da trazim patku po prodavnicama :))

 8. Vidim da dijelimo istu “strast” prema nogometu 🙂
  Odličan osvrt na sveprisutne i oduvijek aktualne probleme ženskog položaja u društvu
  a bome i fenomenalan recept (o slikama da i ne govorim) 🙂

 9. Meni je bilo izuzetno drao pročitati ovaj post. Više od sve nepravde prema ženama na svijetu me boli i ljuti kada žena uspije izreći da je feminizam kao pokret nepotreban i da one nikako nisu feministkinje, kao da je feminizam nešto loše. A feministkinje su te koje će bez pitanja pružiti pomoć pretučenoj ženi, bez mnogo filozofije. One koje ne vide potrebu za feminizmom će, naprotiv, reći kako su si same krive što se daju tući. Da feminizma nema još bi bili aktualni neki zakoni koji su očito diskriminacijski prema spolu, curice bi učile kuhati, heklati i plesti, ne zato što je to njihov izbor, već zato što je to jedino čemu su ih podučavali. Mnogo toga u današnjem modernom svijetu još uvijek ne štima, previše toga, da bismo samo tako smjele zaboraviti na naš praznik, praznik svih onih koje smatraju da nam biološke razlike nisu dovoljne da bismo bile građanke drugog reda … da ne govorimo o ostatku svijeta gdje će dobiti kiselinu u lice jer su odbile nečije udvaranje, gdje će im iskasapiti spolovila da bi se jednog dana mogle udati, gdje će završiti u zatvoru čak i ako je spontano izgubila trudnoću ili biti kamenovana čak i ako je silovana …
  Ostaje nada da će majke današnjih dječaka učiniti sve da od njih stvore emancipirane muškarce 🙂

 10. Tako je Tadeja, jednostavno tako je. Timna ima sreće da joj jedna samosvesna majka može to objasniti i očigledno kako srljamo u društvenom sistemu, moraćeš to i dalje raditi. Primerom, knjigama, istorijskim lekcijama, a ponajviše primerom.

  Ovaj dodatak kupinovog vina mi je odličan.

 11. U Portugalu se Dan zena ne slavi. Kao zna se da to postoji, ali to je sve. Mozda ce netko na nekoj radio stanici tijekom dana ovlas cestitati zenskom slusateljstvu…mozda…
  Nadam se da ste ga vi, tamo gdje to nesto staci, lijepo obiljezili i uzivali jedni u drugima.

 12. Predivan recept, jako volim voćni prilog uz meso, mada nikada nisam jela pačetinu, ne sumnjam da je savršeno.
  Što se tiče dana žena ja ga ne obeležavam nekako specijalno. Volim da obradujem decu jer su mi jako dragi njihovi poklončići napravljeni u školi. Od drugih ne očekujem nikakav poklon baš za taj dan. Znam ko je Klara Cetkin, znam kakvu su borbu žene kroz istoriju prošle da bi ostvarile prava koja imaju danas iako su ta prava još daleko od onoga što žene kao definitivno jači pol zaslužuju. Znam da u svetu ima društava u kojima su žene bez ikakvih ljudskih prava, a o dostojanstvu i da ne pričamo. Upravo zbog svega toga ne smatram 8. mart nekim specijalnim praznikom jer borba za prava žena treba da traje svaki dan u godini dokle god svaka žena na svetu ne bude ravnopravna i priznata kao i svaki “pimpek”!
  Eto, nadam se da ti je 8. mart bio sretan dan, a ja ti želim da ti i današnji 9. i svaki naredni dan budu sretni, puni pažnje, ljubavi i poštovanja!

 13. ajooj mogu ti i ja biti kćer na 1 dan?? ;)))) sjećam se, jednom sam probala pačetinu u kineskom i svidjela mi se, ali u ovoj kombinaciji s kupinovim vinom ajmee, mora da je savršenaaa! jako mi se sviđaju fotke, pogotovo ove s knjigama, čini mi se da te nekako ocrtavaju, a volim i Amelie Nothomb 😀
  Sretan ti dan žena, ali i svaki drugi!

 14. Sretan dan Žena, svim ženama! Ja sam malo “starija” od Timne pa ni mi u školi nismo učili o tome zašto se slavi Dan žena. Ne volim razmišljati o takvim temama jer se uvijek rastužim, nepravda…
  Odlična prsa, nisam nikada jela pačetinu 😉

 15. Podsjetila si me sad na neku kuharicu koju sam vidjela u obližnjem supermarketu, Nova hrvatska kuhinja, ili tako nešto se zove, uredili Ana Ugarković i Davor Butković – a novu hrvatsku kuhinju predstavlja 18 kuhara, od kojih su dvije žene… Što je zanimljivo jer, evo, ja odnedavno browsam ovom domaćom blogerskom mrežom i muškaraca baš i nema puno, ali zato ima gro fine hrane i dobrih recepata, ogromnom većinom postanih od strane žena. Pa ipak, unatoč činjenici da u obiteljima većinom kuhaju upravo žene, i da na ovim prostorima finu hranu čine dostupnu široj publici također upravo žene, u jednu kuharicu koja predstavlja novu hrvatsku kuhinju ući će overwhelmingly muškarci…

  A opet, ne znam zašto me to čudi. :/