Kutija za vrpce – napravite sami

Da konačno i ja krenem s ispunjavanjem davnih obećanja i vraćanjem dugova…. 🙂 

kutije za vrpce

Napravite sami kutije za vrpce

Neću baš odmah i naglo na velike zalogaje i komade, danas mali tutorijal kako napraviti kutiju za vrpce. Da, konačno je na red došla ona prošlogodišnja kutija za vrpce. 😉 Ako ste na nju već zaboravili, to je sasvim u redu, jer izgledalo je da sam zaboravila i ja. No nisam, samo je moj ritam i raspored teško shvatiti i pratiti.

Kutiju možete napraviti sami ili iskoristiti kutije od cipela. Ja sam se odlučila za kutije od cipela, koje gotovo nikad, a pogotovo one čvršće i bijele, ne bacam.

Dakle, kutija. Ako imate malu, užu, poput onih za kakve ljetne tenisice ili sandale, odgovarati će kutiji za jedan red trakica. One šire, standardne držati će i dva reda, a vi ćete ovaj tutorijal prilagoditi tome. Isto tako, obzirom da trake dolaze u svim mogućim veličinama špula, morati ćete svoju kutiju odabrati prema njihovoj veličini ili ih premotati na špulu koja odgovara vašoj kutiji.

kutija za vrpce

kutija za vrpce

Ovako uređene kutije, limenke, konzerve, staklenke, sve u što spremate materijal koji vam je potreban za vaše kreacije ili bilo kakve druge sitnice kojima ne nalazite stalno mjesto, a pogotovo ako patite od manjka prostora, možete držati i na vidljivom mjestu, jer dovoljno su lijepe. 🙂

polka dots and roses kutije

polka dots and roses kutije

Kutija za vrpce
 
Oznake: tutorijal
Sastojci
 • kartonska kutija odgovarajuće veličine
 • okrugli štap, promjera koji odgovara otvorima na špulama i dužine koja odgovara dužini kutije
 • dvoslojni karton (bilo kakva obična, standardna kartonska kutija ili sl.)
 • bijelo pamučno platno (neka stara plahta, krpa, stolnjak ili sl.)
 • decoupage ljepilo, bijela ili bilo koja druga akrilna boja, ako kutiju želite samo obojati
 • akrilni lak ako je želite zaštititi i moći po potrebi samo obrisati
 • metalne ušice i kliješta
 • škare i skalpel, ravnalo i/ili krojački metar
Priprema
 1. Za umetanje metalnih ušica u rupice koje ćete napraviti na kutjii, vjerojatno ćete kliješta morati nepovratno rastaviti, jer dubina njihovog griza ne odgovara dubini na kojoj zbog poklopca smještate rupice.
 2. Izrežite dva kartona koji dimenzijama odgovaraju užoj strani vaše kutije. U kartonu izrežite utor u koji će kasnije sjesti štap-držač. Vodite računa o tome da vam špula kad je stavite na štap ima dovoljno mjesta za okretanje i da nigdje ne zapinje.
 3. Ako pri ruci nemate okrugli štap potrebnog promjera i dimenzija, odlično će vam poslužiti donja (okrugla) prečka s vješalice za hlače. Odvojite je s vješalice i otpilite kose krajeve da dobijete štap dužine vaše kutije.
 4. Izmjerite i odrežite vrlo tijesno i precizno, štap mora lagano sjedati u utore, ali istovremeno držati kutiju napetom i ne propadati.
 5. Kad ste to napravili od pamučnog platna iskrojite komade veličine kartona u kojima ste izrezali utore. Nakon što kartone nalijepite na uže unutarnje strane kutije, presvucite ih, koristeći decoupage ljepilo, tkaninom. Dobiti ćete ljepšu površinu, sakriti i zagladiti gornje rubove kartona. Kad krenete kutiju bojati ili ukrašavati, tkaninu ćete bojati jednako kao i karton. Boja se odlično ponaša na tkanini, a istovremeno daje dodatnu čvrstoću kutiji.
 6. Kad su otvori u pitanju, oni ovise o širini vaših traka. Za uske trake ili kordone bit će vam dovoljni sasvim mali otvori koje ćete kasnije obrubiti metalnim ušicama.
 7. Posebno vodite računa o tome da dobro izračunate mjesta na kojima trebate izbušiti rupe, kako vodoravno, tako i okomito, uzimajući u obzir i poklopac, jer ako rupu izbušite preblizu rubu kutije, moglo bi vam se dogoditi da vam je poklopac prekrije.
 8. Isto tako kod računanja izmjerite širinu špula koje namjeravate smjestiti u kutiju, pa prvu rupu izbušite na polovici širine špule, a iduće na razdaljini za širinu špule.
 9. Za umetanje metalnih ušica u izbušene rupice, kliješta ćete morati rastaviti, jer dubina otvora kliješta ne dozvoljava da dosegnete napravljene otvore.
 10. Kod većih otvora i metalnih ušica, sistem umetanja je drugačiji pa je i postupak nešto jednostavniji. Ipak najjednostavnije je, ako vam se ovi dodaci čine prekompliciranima, samo skalpelom izrezati otvore kroz koje ćete provući trake.
 11. Metalne ušice stavljajte na samom kraju, prije toga kutije obojite ili ukrasite kako želite. Mogućnosti su nebrojene. Obojite ih akrilnim bojama, bijelom ako želite nakon toga nanijeti salvetu za dekupaž, obucite u tkaninu, za što će vam jednako tako biti dostatno dekupaž ljepilo. Obojane i dekupažirane možete dodatno zaštititi mat ili sjajnim akrilnim lakom, što će vašoj kutiji osim dodatne čvrstine dati i površinu lakšu za održavanje.

Komentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Pingback: Što ste najviše voljeli u T and T kuhinji i ateljeu protekle godine - T and T kitchen and atelier

 2. Pingback: Što ste najviše voljeli u T and T kuhinji i ateljeu protekle godine | T and T kitchen

 3. Ova kutija mi se baš jako sviđa i tako lijepo si opisala i prikazala njezinu izradu da baš imam volju probati i sama ovako nešto napraviti. Vrpce mi se motaju po vrećicama, a ovako bi bile lijepo smještene. Sama kutija mi je kod tebe preslatka !

 4. Hvala¨! 🙂
  @Miki, pokaži je kad je središ! 🙂
  @Jaca, cvjetni dezen nisu krpice nego salvete Cath Kidson, a točkasto je dijelom bojano i točkasto, a dijelom presvučeno točkastom tkaninom. Nabavim gdje ulovim, od dućana do interneta. 🙂

 5. Krajnji rezultat je fenomenalan. Bas su lepe!!! 🙂
  I ja stalno čuvam kutije od cipela i farbam ih… Sad planiram jednu srediti za svoju sestričinu… 🙂

 6. Odličan tutorijal. I jako mi se sviđa tvoj stil.Ima nešto posebno lijepo u njemu.
  A kutije su fantastične, što zbog izgleda što zbog funkcionalnosti.
  Lp, Sonja.