Napravite sami stalak za torte

Ja sa stalcima ili tanjurima za torte imam poseban odnos.

stalak za tortu 1

stalak za torte

Nikad mi ih dosta, Voljela bih ih imati svih veličina, boja i oblika, a onda ih k’o mačka mlade premećem po ormarima, jer ih nemam kud spremiti, stalno s njima doživljavam nezgode i ne jednom sam ih već i oplakala, a kod fotografiranje hrane, pa i njih samih, postaju dodatni problem, jer se kod već i ovako komplicirane postave studija i mjesta za fotografiranje moram još i prtiti na lojtricu da objektu dođem “s visoka”.
Ali, sve to nije dovoljan razlog da se ja uvijek iznova ne zalijepim za još koji primjerak kojeg bih voljela imati, boju koja bi mi baš trebala, a najčešće je riječ samo o bezrazložnoj ljubavi na prvi pogled.

Nemam recimo crni stalak za tortu, a baš ga želim.
Internet je pun “uradi sam” više ili manje uspješnih verzija na temu doslovno svega. Između ostalog i izrade stalaka za tortu i raznoraznih etažera za kolačiće od rasparenih servisa, tanjura i šalica i svako toliko naletim na novi post ili realizaciju slične ideje po bespućima interneta.
Nedavno je i Zondra art imala post sa divnim fotografijama na temu  recikliranih vintage servisa za čaj. Skoro mi je srčeko otkazalo kad sam sve to ugledala na jednom mjestu.
I iako već jako dugo u mom “reciklažnom podrumu” stoje raspareni tanjuri i sl. sitnice u tu svrhu sačuvani i ja zametak ideje, pa čak i djelomične tehničke detalje kako bi to trebalo izgledati i pri realizaciji, nosim negdje u glavi, osim standardnog nedostatka vremena za upuštanje u taj pothvat, stvar obično zapne kad mužu natuknem da bi mi kroz tanjure morao nježno i oprezno pokušati izbušiti rupicu. Od svega dobijem uglavnom samo začuđeni pogled ispod obrva.

stalak za tortu-materijal

stalak za tortu – materijal

Međutim, ja prije ili poslije stvari ipak moram barem pokušati napraviti, ne kažem i da ih uspješno napravim, ali pokušam, tako da od ideje etažera još uvijek ne odustajem, ali prije nego li se njih dočepam, pokušala sam napraviti stalak za tortu.
Ne, napravila sam stalak za tortu.
Prvi.
A prvi mačići se u vodu bacaju.
Dobro, ne budemo ga baš bacili, poraditi ćemo još na tehničkim detaljima, temeljem iskustva stečenog u radu na njemu, a njega ostaviti kao prvorođenog.
Ima potencijala, ali nije sasvim jednostavno kao što izgleda. Ili sam ja samo picajzla, što je isto moguće, jer, a pretpostavljam da u tome nisam usamljena, u stanju sam i po pet puta prati, brusiti, skidati boju i salvete i počinjati s nečim ispočetka i zbog najmanje sitnice kojom nisam zadovoljna.
A gotovo nikad nisam potpuno zadovoljna.
I dok su s hranom kojom nisam potpuno zadovoljna, a uglavnom je riječ o nezadovoljstvu fotografijama, stvari daleko jednostavnije, jer se ipak pojede, a fotografije pobrišu, da te ne podsjećaju na loš dan, sa predmetima ovakve vrste slučaj je kompliciraniji, jer osjetno je teže, barem meni, odlučiti se zafrljiti sve u koš za smeće.

No, idemo redom.

Za stalak poput ovoga, treba vam
-stakleni tanjur
-staklena čaša
-salveta prema izboru
-boje
-lak odnosno ljepilo za salvete
-čvrsto ljepilo za sve vrste podloga
-nitro lak za zaštitu
-spužvice, kistovi i brusni papir.

Dobro će doći i pegla i papir za pečenje kolača.

stalak za torte-1

stalak za torte

Tanjur i čašu dobro operite.
Odaberite salvetu koju želite nanijeti. Bolje bi bilo da se odlučite samo za određeni motiv i izrežete ga ili “iscufkate”, nego da se kao ja odlučite stavljati čitavu salvetu na tanjur, jer tako velika površina salvete koja se nanaša na staklo, nosi sa sobom određene probleme.
Staklo nije porozno, ne upija ljepilo i uvijek postoji opasnost da tako velika površina salvete, neće sasvim i svugdje naleći na to staklo i potpuno se i ravnomjerno zalijepiti  i mogućnost da kao mutne flekice ostanu vidljivi tragovi ljepila ili minijaturni balončići zraka negdje ispod, su velike.
Pokušala sam i djelomično uspjela to izbjeći zapeglavanjem salvete, ali ne sasvim. Tanjur je kad ga okreneš na donju stranu na koju salveta dolazi konveksan, niti je moguće njega izravnati, niti peglu savinuti, a pogotovo nemojte pokušati “drsati” peglom po tanjuru, odnosno papiru za pečenje koji ste stavili između salvete i pegle, jer usprkos papiru na taj biste način salvetu mogli poderati.

Dakle, kad ste tanjur oprali, premažite ga s njegove donje strane ljepilom za salvete. Idealno bi bilo da to učinite zapravo tufkanjem spužvicom, jer su tragovi kista ili prsta ako ljepilo nanosite prstima vidljivi na staklu.
Zatim samo gornji sloj salvete ili motiva koji ste izabrali i izrezali ili isčupkali, okrenite licem prema tanjuru i položite na tanjur.
Još jedan razlog zašto je bolje odabrati samo motiv, a ne čitavu salvetu.
Kad je riječ o manjem motivu, možete ga staviti na još vlažno ljepilo i baratati njime nježno u smislu da ga možete korigirati ako baš nije sasvim sjeo na mjesto koje ste željeli. Veliku površine salvete s motivom, baš i ne možete, jer vam se zalijepi na sve strane, a onda više nema pomicanja bez da salvetu oštetite.
Kad je velika površina salvete u pitanju morate pričekati da se ljepilo gotovo posuši da biste salvetu prislonili na papir i namjestili, a onda je vjerojatnost da staklo-ljepilo-salveta neće ostvariti ljubavni trokut i sljubiti se potpuno, daleko veća, i vama će kao proizvod neuspjelog ljubavnog sjedinjavanja ostati oni vidljivi tragovi ljepila i balončići zraka o kojima sam govorila.
Kad ste salvetu namjestili i zadovoljni ste dobivenim, nanesite na salvetu još jedan sloj ljepila i pokušajte što više od sredine prema krajevima istisnuti eventualni zrak i sljubiti salvetu, tanjur i ljepilo, pričekajte da se sve posuši, onda to sve možete pokušati maksimalno doraditi i izbjeći gornje nepravilnosti zapeglavanjem i to će donekle stvar popraviti, ali ne sasvim.

Peglu namjestite na jačinu između svile i vune, a između pegle i salvete zaljepljene na tanjur stavite papir za pečenje. Nježno pritiščite peglom i premještajte se, bez grubih pokreta, da se ljepilo ispod od topline otopi i salveta prilijepi na tanjur.

Kad ste to sve uspješno napravili, odstranite višak salvete, ako ste kao ja koristili cijelu, brusnim papirom prelazeći po rubovima tanjura.

Tanjur je sad spreman za prvi sloj boje. Naravno i dalje sve nanosite na donju stranu tanjura i stražnju stranu salvete. U pravilu je to bijela boja, da istaknete motiv sa salvete, ali i bilo koja druga svjetla boja koja vam ističe odabrani motiv. Dok se tanjur suši, obojite čašu u boju koju želite. U mom slučaju je to bila crna. Vjerojatno ćete trebati više slojeva boje, da dobijete punoću boje. Ja sam čašu bojala iznutra, a izvana samo nožicu i podnožje čaše s gornje strane. Donji dio čaše na kojem ona kad se koristi u svojoj redovnoj namjeni stoji, nisam bojala, jer će tu doći ljepilo, pa je sigurnije da nema previše slojeva boje koje bi mogle omesti ljepilo da primi.

stalak za torte-collage-1

izrada

Mala digresija. Ako postupak želite i fotografirati, zgodno je ne imati svih pet setova baterija za fotoaparat ispražnjenih. 🙁 Otežava fotografiranje jako, ne biste vjerovali! 😉

Procijenit ćete sami koliko slojeva bijele boje trebate staviti na tanjur. Vrlo vjerojatno najmanje dva, da bi vam se motiv lijepo isticao. Ja sam trebala dva, jer je čitava površina tanjura bila u pitanju. Doslovno jede boju. Kad se osuši napravite isto i sa crnom bojom ili bilo kojo drugom koju ste odabrali i u koju ste obojali i čašu.

Ja sam nakon dva-tri sloja crne boje čitavu površinu nježno prebrusila, prije spajanja čaše i tanjura.
Kad je sve potpuno suho, odredite sredinu tanjura na koju mora doći stalak-čaša, označite krugom, nanesite u označeni krug sloj ljepila. Isto napravite i sa dnom čaše. Ono je lagano konkavno, ispunite potpuno udubinu ljepilom, prislonite, pritisnite, istisnite višak ljepila i ostavite 10-15 minuta da ljepilo uhvati, a onda oprezno odstranite višak. Kad je potpuno suho i čvrsto primilo obojite sve još jednom lagano crnom bojom, naročito spoj čaše i tanjura.
Osušeno, prelakirajte s najmanje dva sloja nitro laka.

stalak za torte - lak - collage-1

izrada

Kako ja vanjski sloj balona čaše nisam bojala, lakirala sam samo dno tanjura, nožicu i podnožje čaše. Između ostalog je praktično i zato što, ako zatreba, tanjur ipak imate za što primiti i eventualno premjestiti dok još nije potpuno suh.

Zašto nisam zadovoljna?

Nije besprijekorno. Ima vidljivih mana. Pomoglo bi vjerojatno i da sam radila smirenije, ne pokušavajući uhvatiti termin posta za chocolate pâtè, (koji sam, naravno, svejedno promašila) a koji je na tanjur morao doći.
Tanjur sam nakon photo sessiona sa chocolate pâtéom oprala, stavila u sudoper, nasapunjala i isprala pod mlazom vode i dobro pobrisala suhom kuhinjskom krpom. Nije se rastavio, voda nije nikud zašla, dakle funkcionira.

stalak za torte-collage 3-1

stalak za torte

Naravno da se ne može prati u perilici suđa, niti ostaviti da se satima namače, ali oprati ga pod mlazom tople vode možete.
I tako ja imam svoju ružnu ljepoticu. 🙂
Ali ionako kažu da je ljepota u malim nesavršenostima. 🙂

stalak za tortu 5

stalak za torte

I usput, mala zamolba!
Ako netko ima ovakve salvete ili obrnute, dakle isti motiv, ali kao u negativu, a ne trebaju mu ili se voljan mijenjati, ja bih bila zahvalna na još kojoj ovakvoj salvetici, Ne uspijevam ih naime više pronaći u prodaji, a još bi ih nekoliko trebala.

Tražite li slasticu koja savršeno odgovara ovom tanjuru, svratite po recept za Chocolate Pâté with Créme Chaud-Froid.

chocolate pate with creme chaud froid

Chocolate Pâté with Créme Chaud-Froid

Komentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Pingback: Kolekcija polka dots and roses in red ..... - T and T kitchen and atelier

 2. Pingback: :: Kolekcija Dots and roses in red ili tak’ mi i treba kad se telim :) :: | T and T kitchen

 3. I ja se pitam-kako do sada nisam otkrila ovaj prekokrasni blogek???
  CB je moja omiljena kombinacija a meni je stalak presavršen,a tvoj post me je oduševio:::)

 4. Hvala Mare 🙂
  Sad sam jako znatiželjna u pogledu tih caka! :))
  I znam ja da ti i prekrasno šiješ uz još štošta drugo! 🙂

 5. moram se složiti s edom,šteta je da nisi prije ostavila komentar:))….malo sam prošetala tvojim blogom i sigurna sam da ću i ubuduće rado šeteti:))….
  jako ti je dobar tut,zaista si sve lijepo objasnila……i potakal me da razmislim o jednom tutu o ljepljemju cijele salvete baš na tanjur,ima tu par caka:))))…..
  pogledat ću i šta kuhaš a ja tebe pozivam da pogledaš šta ja šivam:)))…..
  ovu salvetu imam u obrnutoj kombinaciji,bijela sa crnim…..a gotovo sam sigurna da imam i bijelu sa zlatnim….ako do sada nisi pronašla javi mi se na mail:)))….
  M

 6. Hvala vam svima puno! 🙂
  Upravo su mi stigle Sandrine salvetice u smeđoj varijanti i sad mi se jedan čokoladni stalak mota po glavi. .)
  Usput sam svratila i do Mare i shvatila da sam trebala biti još detaljnija pri šmirglanju jer smo nadošle na isto, da šmirglanjem postižeš glađu površinu nakon što se boja nanese spužvicom ( spužvica voli ostaviti sitne do krupne neravnine), a osim toga je preporučila Stamperijin gel koji bi valjalo probati!
  I dalje ostaje da ako koja negdje ugleda baš takve salvetice ili njihov nefativ, cijenila bih trud, a ako ih ne nađem bacam se na ove druge ponuđene uzorke za koje vam Tatjana i Josipa puno hvala. 🙂
  @Eda, imaš potpuno pravo da sam se trebala ranije oglasiti :), hvala ti puno na komentaru!
  @Roman Tales, vjerujem, ponekad i mene smeta, iako ne toliko, koliko recimo deodoranti u spreju, ali moja teta je kao dipl.ing.kemije morala u invalidsku jer je radila u tvornici boja i lakova i postala alergična :(, čim bi ušla u krug tvornice, ostajala je bez glasa.
  I meni je ovako zgodno, iako volim i cvjetiće, ali proljeće i ljeto tek dolaze, stignem ja i zašareniti! 😉

 7. Koliko god meni bilo zanimljivo vidjeti make overe poput ovog tvog opisanog, sasvim sam sigurna dase time nikada neću baviti – razlog je vrlo jednostavan ne podnosim miris ljepila, niti bilo čega što ima veze s lakom, bojom … U apneji ne možeš takve pipkave stvari raditi, tako da ostajem promatrač.
  Zanimljiva je ova skoro monokromatska verzija stalka, ali zašto bi sve moralo biti ukrašeno cvijećem?

 8. Meni uopće nije jasno kako sam ja propustila ovaj blog!! Sorry, idem sada uživati u ovim odličnim postovima… u stvari, ti si kriva, da si mi prije ostavila komentar, prije bih te otkrila:)))
  Šalu na stranu, radiš zbilja dobre stvari!!

 9. Ovome se mogu samo diviti. Znam jako dobro kako uvijek vidimo mane na svojim djelima ali nemoj biti previše kritična prema ovoj ljepotici jer zbilja je ljepotica.
  Oduševljena sam ovim stalkom i uopće mi nikad en bi palo na pamet da se i stalak može napraviti doma i to ovako dobro.
  Za mene je ovo savršeno. 🙂

 10. @Marija hvala puno! 🙂
  Prema tebi, kao prema još nekima imam grižnju savjest jer ih predugo nisam posjetila, ali čitam i pamtim što sam gdje pomislila kad sam pročitala post, tako da znam što moram tražiti i prokomentirati.
  A ako nađeš zgodnih i upotrebljivih salveta, uvijek sam zainteresirana. 🙂
  @Tamara, hvala ti. Misliš da meni nije teško krenuti? 🙂 Pa kad sve razvučem u malom stanu, pa se zaigram do dugo u noć, pa onda sat vremena prije negoli konačno legnem sve pospremam, znam biti umorna k’o pesek i vrlo često se onda dugo nakanjujem početi, pogotovo kad znam da nešto zahtijeva više vremena.
  @Josipa, nema na čemu, hvala tebi na komentaru, a ono što znam, rado ću podijeliti.
  A što se tiče salveta, ako su to ove iste, nitko sretniji od mene ako mi to uspiješ nabaviti. Hvala unaprijed na svom trudu i dobroj volji! 🙂

 11. Stalak ti je predivan! Ovako preko fotki se ne vide nikakve nesavršenosti, ali znam na što misliš. Nemaš pojma s koliko sam se sličnih problema danas susrela i sad mi je lakše kad vidim da se i iskusniji od mene s tim suočavaju. 🙂 Krenila sam decoupage-irati čajnik, šalice i tanjuriće i skužila da je dosta teško, ali nadam se da ću nekako uspjeti. Jako sam ti zahvalna na ovom tutorialu jer ima puno blogova na kojima se vlasnici hvale svojim uratcima, ali baš i ne dijele tajne svog uspjeha. Danas sam bila u Hobby Artu i vidjela ovakve slične salvete. Sutra ponovo idem pa ću kupiti jednu, pofotkati pa da ti pokažem. Ako ti odgovara, dogovorimo se da ti pošaljem? 🙂

 12. Tadeja, predivan stalak, za mene apsolutna ljepotica 🙂 Svaka čast, uživam u ovim tvojim postovima, samo što se uvijek osjećam lijeno započeti sama ovakvu izradu 🙂 :/

 13. Divna ideja koja ce, nadam se, uskoro biti isprobana. Bilo mi cudno dok sam citala post o musu kako je stalak super uparen sa salvetom 🙂

  Kao mala sam skupljala salvete, nije neka velika kolekcija i ne mogu nista da obecam, ali ako nadjem nesto sto ti odgovara javljam.

 14. Sandra hvala! 🙂
  Poslužiti će i smeđa varijanta ako nikako ne uspijem naći crnu, ali baš bih crnu voljela jer imam i obrnute, dakle crni ornament na bijeloj podlozi i nešto sam u toj kombinaciji zamislila, pa bi trebala baš crna.
  Ali ako ti je smeđa viška, rado bih i nju, a ti pogledaj u mojim salvetama ako ti nešto odgovara, pa se mijenjamo! 🙂

 15. Ovaj rad sam odmah zamijetila, radi salvete. Smeđa i crvena varijanta ovog motiva moji su najdraži, i često s njima radim (uglavnom s 2. slojem salvete).
  Pladanj je predivan :))
  Lijep pozdrav.
  p.s. imam nešto smeđih (samo 1. sloj, onaj sa otiskom). Da li bi ti tako nešto pomoglo? Znači radi se o bijelim ornamentima na tamno smeđoj podlozi.