Đuveč s piletinom

U prošlogodišnjoj seriji ratatouille i sataraš postova trebao se naći i recept ili više podsjetnik na đuveč, jelo za koje nam je neophodna neka od varijanti sataraša, a toliko često na našim stolovima, da je postalo gotovo sinonim za sataraš. 

djuvec-s-piletionom

Đuveč s piletinom

Jer kad ste jednom napravili sataraš, kako onaj ljetni, za pojesti odmah, tako i onaj kojeg ste spremili za zimu, na vama je kako ćete ga i sa čime kombinirati.

Jedan od klasika upotrebe sataraša u kombinacijama, do mjere da ljudi čak brkaju pojmove, jest đuveč. Mnogi sataraš ni ne jedu drugačije osim u kombinaciji s rižom, pa ne čudi zabuna, ali sataraš nije đuveč, a đuveč nije sataraš, a nije ni đuveđ, iako ćete često čuti i taj oblik. 😀

đuveč s piletinom

đuveč s piletinom

Dakle, bez sataraša nema đuveča, to je točno, ali đuveč dobijemo tek kad sataraš pridružimo prženoj riži.

Sataraš možete napraviti klasičan,  samo s lukom, paprikama i rajčicom ili mu dodati po ukusu i druge ljetne divote poput tikvica, mahuna, patlidžana i sl., ali tek kad ga takvog umiješate u prženu rižu, dobili ste đuveč. Istina, riža i sataraš se upravo obožavaju i kao đuveč funkcioniraju kako kao samostalno jelo, tako i kao prilog svim vrstama mesa. Ja sam se ovaj put odlučila za kombinaciju s piletinom. Riža pržena na masnoći od piletine i slatko-kiselkasti tek sataraša daju odličnu kombinaciju.

đuveč s piletinom

đuveč s piletinom

Recept nije zahtjevan i gotovo da ga i ne treba posebno bilježiti, ali često ovakvi recepti posluže tek kao izvor ideje, inspiracija ili podsjetnik da nešto jednostavno a dobro, nismo već dugo napravili. Ovdje je u receptu korištena piletina, ali recept funkcionira i sa bilo kojom drugom vrstom mesa.

Đuveč s piletinom
 
Autor:
Oznake: glavna jela
Sastojci
 • pileći batak ili zabatak
 • po potrebi svinjska mast ili ulje
 • dva - tri češnja češnjaka
 • riža
 • voda ili temeljac
 • sol, papar, začini po ukusu
 • zgotovljeni sataraš
Priprema
 1. Piletinu osolite i začinite po ukusu.
 2. U posudi debelog dna, bez ili po potrebi uz dodatak masnoće, ispecite piletinu do zlatno žute boje. U tavu dodajte očiščene češnjeve češnjaka da puste miris, ali pazite da vam ne izgore.
 3. Za to vrijeme isperite rižu i ostavite je da se ocijedi.
 4. Pečenu piletinu izvadite, odstranite i češnjak, a na preostaloj masnoći popržite rižu, da se zrnca oblože masnoćom. Zalijte vodom ili temeljcem u omjeru 1:2 (1 mjera riže : 2 mjere vode ili temeljca)
 5. Promiješajte i ostavite da zakuha pa smanjite vatru na najmanje i ostavite da sva tekućina pokuha. Rižu više nemojte miješati.
 6. Zatim u rižu umiješajte zgotovljeni sataraš u mjeri po ukusu. Lagano izmješajte, vratite piletinu na vrh, poklopite i ostavite poklopljeno 5-10 minuta da riža upije sokove povrća i mesa.

Komentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Pingback: Sataraš - sataraš za zimu - T and T kitchen and atelier