Pileći paprikaš s noklicama

Prvo od odabranih jela tijekom ovomjesečne FBI istrage Majinog bloga, bio je paprikaš, baka Bibin pileći paprikaš s noklicama.

pileci paprikas s noklicama

Pileći paprikaš s noklicama

Kod odluke da u inspekciju uključim paprikaš bila sam vođena idejom da ga mogu skuhati danas za sutra, kao rješenje za ručak u radni dan, a paprikaši su nedvojbeno kvalificirani kandidati za tu namjenu.

pileci paprikas s noklicama

Pileći paprikaš s noklicama

Riječ je o klasičnom provjerenom receptu za takvu vrstu jela i takvom kako ga je Maja prezentirala nema se što ni dodati niti oduzeti. Sve eventualne intervencije u receptu stvar su osobnog ukusa. Svi smo mi skloni mijenjati recepte, ubrzavati pripremu kuhanjem u ekspres loncima, što iz komocije, što potrebe radi, a onda kad nešto napraviš tradicionalno i bez odstupanja, vidiš kako su neke stvari, žene prije nas ipak dovele do savršenstva i da nije neophodno previše po tome dodatno intervenirati.

Ja sam od originalnog recepta odstupila samo u činjenici da sam (jer su mi ostali vrhovi paprika od punjenja paprika) iste dodala sa lukom, pa su doprinjele aromi.
Dakle, što se tiče paprikaša, sve pohvale Maji i baka Bibi. Kritika od strane degustatora išla je na moj račun. Iste ljute papričice koje sam stavljala u ajvar i nisu proizvele željeni efekt, u paprikašu naravno jesu. Ali davno rekoh da se Murphy i ja volimo tajno.

pileci paprikas s noklicama

Pileći paprikaš s noklicama

Pileći paprikaš s noklicama
 
Sastojci
 • 3 batka sa zabatkom
 • 3-4 glavice luka
 • 1 svježa paprika
 • 2-3 manje mrkve
 • 2 žlice brašna
 • 1-2 žličice mljevene crvene paprike
 • sol, papar
Priprema
Paprikaš:
 1. Batak i zabatak razdvojite.
 2. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte u većoj posudi na malo ulja i vode dok ne postane mekan i staklast. Na početku pirjanja dodajte žličicu soli, koja će omogućiti da luk otpusti vodu.
 3. Zatim dodajte meso i na laganoj vatri nastaviti pirjati da i meso otpusti sok (10-15 minuta).
 4. Dodajte mrkve narezane na manje kolutiće, pričekajte da se sve počne pržiti pa pospite brašnom i crvenom mljevenom paprikom.
 5. Sve dobro promiješajte.
 6. Dolijte vode dovoljno da prekrije sadržaj, pojačajte vatru i pričekajte da zakuha, a nakon toga smanjite i kuhajte idućih pola sata.
 7. Dosolite ili dodatno začinite po potrebi i prema ukusu.
Noklice:
 1. Za noklice razmutite jaja vilicom pa dodajte otprilike 8 žlica brašna.
 2. Tijesto bi moralo biti srednje gusto i rastezati se poput žvakaće gume.
 3. U paprikaš koji lagano kuha žlicom spuštajte komade tijesta.
 4. Noklice su gotove čim isplivaju na površinu, što se dogodi vrlo brzo.
 5. Ugasite vatru i poklopljen paprikaš ostavite neko vrijeme da odstoji.

Komentari

 1. Pingback: FBI rukavice - Cooks and Bakes - T and T kitchen and atelier