Printanje na tkaninu i kako napraviti “freezer paper”

Obećanje, ludom radovanje! 🙂

printanje na tkaninu i kako napraviti freezer paper

printanje na tkaninu i kako napraviti freezer paper

Ta narodna uzrečica mogla bi vrlo lako postati light motiv mojeg djelovanja. Jer sam Bog zna što sam vam sve dosad obećala, vrijeme odmiče, a ja obećano ne ispunjavam.Nisam ni najmanje ponosna na to, ali iz svoje kože ne mogu. Dalo bi se naći što razloga, objektivnih, što izgovora, subjektivnih, zašto je tome tako, ali tek nabrajanje nas, a pogotovo mene, neće dovesti ništa bliže željenom,a to je da moj blog konačno ponovo oživi i ja izađem iz tog nekog stanja poluhibernacije i bezvoljnosti.Uslijed te inertnosti postalo je jasno da neću uspjeti paralelno održavati dva bloga, pa sam vas u jednom od prethodnih postova i izvjestila da ih spajam u jedan, čime je T and T kuhinja, postala T and T kitchen and atelier. Pritom sam ih željela i fizički spojiti u jednog i obrisati potpuno atelier, a sve postove, zajedno sa komentarima prebaciti u kuhinju, ali usprkos svim mojim pokušajima zadnja je bila bloggerova.

printanje na tkaninu

printanje na tkaninu

Zašto i kojom metodom se pritom služi, ne znam, ali blogger odlučuje sam selektirati komentare i iz samo njemu znanog razloga pri prebacivanju ne objavljuje sve. Budući nisam htjela izgubiti niti jedan, a kako to obično biva, on nije prebacio baš one, meni posebne važne i drage, tako su oni ostali tamo gdje su i bili.
Osim toga, fotografije iz ateliera su pojedini korisnici spremili na Pinterest, a i moje objavljene na Craftgawkeru, linkovima vode na atelier i njegovim brisanjem bi se to izgubilo, tako da je i to utjecalo na odluku da atelier ne brišem, u kuhinji su kronološkim redom uvezeni samo početni djelovi postova iz ateliera sa linkom na njihovo staro mjesto, a svi novi postovi ateliera će biti objavljivani u sada spojenima kuhinji i atelieru.

printanje na tkaninu

printanje na tkaninu

Sva ta prebacivanja u jednom su trenutku rezultirala i ponovnim objavljivanjem starog posta, što je i Selma spomenula  u jednom od komentara, pitajući što je s mojom Polka dots and roses in red kolekcijom. Na nju ću se vratiti u jednom od idućih postova i predstaviti vam nove stvarčice, danas pokušavam  promijeniti činjenicu nedvojbeno teškog zapuštanja mojih internetskih čeda.

printanje na tkaninu

printanje na tkaninu

Nije da baš ništa po ijednom pitanju nisam radila, problem je što puno započetog, nisam dovršila u mjeri da bude objavljeno.
I uvijek barem nečim nisam potpuno zadovoljna, a onda se namjera da to nešto ispravim, pa objavim, u pravilu protegne na neodređeno.

printanje na tkaninu

printanje na tkaninu

Jedan dio vremena je otpao i na pokušaj, još uvijek nedovršen, sređivanja i sortiranja repro materijala i pribora na način da si olakšam baratanje njima, jer užasno puno energije i dIjelom je i to razlog što svako toliko posustanem, trošim na izvlačenje svega potrebnog iz ormara, a onda vraćanje stana u prvobitno stanje da se u njemu može živjeti.

printanje na tkaninu

printanje na tkaninu

Ipak, usprkos čitavom nizom samokritičnih primjedbi, što je još trebalo bolje i drugačije,  odškrinuti ću vrata i pokazati što sam sašila, prethodno se zabavljajući printanjem na tkanini, na kućnom ink jet printeru.

A objasniti ću  i kako je to moguće napraviti.

printanje na tkaninu

printanje na tkaninu

Jedna od uvijek aktualnih tehnika kod craft projekata je transfer, printanje, svi mogući načini prijenosa slike ili teksta na sve moguće podloge.

Mnoge smo se već više ili manje uspješno i sa više ili manje oduševljenja njima, iskušale u raznim tehnikama transfera i printa. I iako na prvu nema pretjerano veze s kuhinjom, vjerujem i da će poneka od food blogerica naći ovo što ću vam prenijeti interesantnim. A radi se o mogućnosti da tekst ili fotografiju isprintate kod kuće, na svom ink jet printeru, na tkaninu.
Pretpostavljam da se većina vas surfajući internetom susretala sa famoznim “freezer paperom”. Vrlo ga često koriste u mnogobrojnim svojim projektima ponajviše američke crafterice. Koliko ja znam kod nas ga nije moguće nabaviti u toj formi, namotanog na tuljac, barem ga ja nisam uspjela pronaći.
Postoje različite vrste papira za pečenje, alu i prozirnih folija, ali ne i “freezer paper”.

Najsličniji bi bio papiru koji koriste mesari.

S jedne strane deblji papir, a s druge tanki sloj plastike, na koju  stavljaju meso da se ne prilijepi za papir.
Osim da zamolite mesara da vam pokloni koji metar takvog papira, pa pokušate s njim, (prethodno biste ga morali izrezati na format A4, a  ne znam kako se ponaša u printeru) postoji način da takav papir sami napravite kod kuće, a onda pomoću njega isprintate željeno na tekstil.
Jednako tako, ovaj način, osjetno olakšava i printanje na rižin papir, sa salvetama nisam pokušala.
Ako ćete ovu tehniku koristiti za print na rižin papir, tkaninu koristite samo kao zaštitu, ako je tkanina ona na koju želite printati, istovremeno dok je pripremate za print, ona sama štiti od doticaja s plastikom. Međutim, kako je lakše glačati i baratati tkaninom koja je svega centimetar sa svake strane dimenzijama veća od formata papira A4, a ne osjetno većom, bolje je i preko tkanine izrezane na zadani format staviti gazu, pa tek onda glačati.

A svakako na vrijeme provjerite i sve pravopisne greške i tipfelere, da vam se ne dogodi, da isprintate, sašijete vrećicu, poslikate, sredite fotke i objavite post, pa onda shvatite da u riječi SHOPPING imate 3 PPP.  😛

printanje na tkaninu

printanje na tkaninu

Ovdje nije riječ o transferu i nakon što je izašla iz printera, a vi pažljivo s njom rukovali, da ne razmažete još mokru tintu, tkanina je spremna za uporabu, što god ste s njom naumili činiti.

Ono što još možete učiniti, jest da nakon što ste je odlijepili s papir-najlon podloge koja nam je omogućila print, preko gaze, dodatno izglačate tkaninu i time fiksirate boje.
Ja sam komadić takvog printa ručno oprala, u jednom od prvih pokušaja, printer je pošpricao boju na dijelu tkanine koji je trebao ostati čist.
Ink jet printeri naime, imaju tu manu da, ako je igdje ostao i najmanji nabor na podlozi na koju printamo, bilo da je riječ o rižinom papiru, salveti ili tkanini, u pravilu na tom mjestu nekontrolirano i potpuno nevezano uz ono što želimo isprintati izbace boju.

Dakle, budite sigurni da ste podlogu vrlo dobro i ravno izglačali i da kad je printer povuče neće doći do nabiranja.

Pokušavajući ukloniti taj zamrljani dio oprala sam je ručno, tekućim deterdžentom i trljala dio s mrljom od tinte, koji sam željela ukloniti, pa sve dobro isprala pod tekućom vodom. Print je uslijed toga izgubilo intenzitet boja, ali se one nisu potpuno izgubile, niti razmazale, a pritom nisu prethodno bile fiksirane glačanjem.
Predmet sašiven od tkanine isprintane na ovaj način, sasvim sigurno nećete okuhavati kao bijeli veš i gaće, ali ako se dogodi da ga morate oprati, operite ga ručno, više namačite, u blagom rastvoru deterdženta, bez suvišnih trljanja i on neće potpuno nestati, niti se razmazati.

printanje na tkaninu

printanje na tkaninu

Kad je riječ o korištenju ove tehnike za printanje na rižin papir, kojeg ćete također nakon printanja, dodatno fiksirati glačanjem, postupak je dalje jednak kao i kod uobičajenog decoupaga, kad ga radimo sa isprintanim papirima, ali …..
Morati ćete ga nanijeti vrlo oprezno na podlogu, da spriječite razlijevanje boja, koje se uslijed vode u decoupage ljepilima, voli dogoditi, a za korištenje bilo kakve druge tehnike nakon toga, recimo dvokomponentnog cracklea ili sl. ako su mediji na bazi vode, prethodno ćete print morati zaštiti tankim slojem laka koji nije na vodenoj osnovi i time mogućnost razlijevanja boje smanjiti na najmanju moguću mjeru.Nedostatak ove tehnike, koji sam ja dosad uočila, jest prije svega format. Naime, zbog dimenzija papira A4, najvećeg formata kojeg u pravilu podržava većina naših kućnih printera, to je i najveći mogući format teksta ili fotografije koji možete postići, ali uvijek ostaje opcija da tkaninu u formatu A4, kasnije dekorativno povežete u veće cjeline.

printanje na tkaninu

printanje na tkaninu

Drugi, možda i važniji jest, ako printate u boji, osim za unikate i posebne namjene, prilična skupoća tehnike, zbog cijene svake pojedine boje za print. Ako printate samo u crno bijeloj tehnici, ili isključivo tekst i crteže, bez fotografija i velikih obojanih površina, izbjeći ćete faktor skupoće.

printanje na tkaninu

printanje na tkaninu

A za što ćete iskoristiti tako isprintanu tkaninu, ovisi samo o vašoj mašti. 🙂

printanje na tkaninu

printanje na tkaninu

 

 

Printanje na tkaninu i kako napraviti "freezer paper"
 
Sastojci
 • pamučna tkanina
 • običan 80g papir za fotokopiranje i printanje
 • najlon vrećica iz dućana ili veća vrećica za zamrzavanje (mora sa svake strane biti nešto šira od formata A4) i naravno, moraju biti potpuno čiste.
 • škare
 • glačalo-ugrijano na temperaturu za glačanje pamuka/lana, para isključena i pamučna tkanina, najbolje gaza, dovoljna velika da preko nje glačate, a da vam glačalo ne zahvati plastiku vrećice.
 • printer
Priprema
 1. Na papir A4 formata, stavite najlon, a preko toga tkaninu i sve dobro izravnajte.
 2. Zatim oprezno glačajte dio po dio, od sredine prema krajevima, držeći glačalo desetak i više sekundi na pojedinom dijelu, da se plastika koja se nalazi između otopi i slijepi međusobno sve tri podloge. Posebnu pažnju obratite na rubove, koji moraju biti dobro slijepljeni, da se u printeru ne dogodi listanje, odvajanje podloga jedne od druge i zapinjanje, što osim škartom, može rezultirati i kvarom printera.
 3. Zaštitite i podlogu na kojoj glačate, jer će se višak najlona otopiti i zalijepiti za nju. Meni su se kao najpraktičniji pokazali omoti od papira za printanje, dovoljno su veliki i plastificirani i ništa ne prolazi kroz njih, a unutarnja strana im je čista i bijela, pa ne postoji opasnost da se s njih, uslijed temperature nešto preslika na tkaninu.
 4. Zatim tkaninu precizno obrežite na format A4 papira i vaša tkanina je spremna za print.
 5. Stavite je u printer, lagano pridržavajući, da budete sigurni da će je valjci uhvatiti i isprintajte željeno.
 6. Pritom to što želite isprintati ne morate u photoshopu zrcalno okretati, jer se printa jednako kao da printate na papir, ali vodite računa, bez obzira je li riječ o tekstu, crtežu ili fotografiji da podesite mjere za dimenzije papira A4, kao i rezoluciju, koja mora biti barem 300px, da bi isprintano bilo i lijepo vidljivo.

Komentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Uvijek koristim samo originalne tinte. Zato sam i napomenula da to može biti skupi sport. Nisam još uspjela napraviti post i nastaviti temu printanja na tkaninu, ali moje iskustvo govori da su rezultati odlični kad je riječ o crno bijelom printu, uključiv i pranje ​takvih printeve u perilici na 30°C. Druge boje se nažalost mijenjaju ili potpuno izblijede. To bi se trebalo moći izbjeći određenim načinima fiksiranja ili zaštite printa, ali to je čitav post za sebe, koji je u planu, ali …….. 🙂 Lijepi pozdrav i hvala na pitanju. 🙂

 2. Ja sam na tkaninu (žuticu) printala tako da sam taj komad tkanine pik trakom (onaj žuti mat selotejp kojim se zaštite utičnice prilikom farbanja zidova da ih se ne ofarba…) zalijepila na A4 papir i tako ubacila u printer i ispalo je ok! Naravno to je pogodno samo do tkanine veličine A5, za veće, ipak treba malo više truda kao što ste si vi dali. 🙂

 3. WOW! Taj glupi freezer paper me dobro namučio dok sam konačno shvatila da ga kod nas nema za kupiti! Hvala ti na alternativnom rješenju! Stvarno si genijalka 🙂

 4. Evo me konačno! 🙂 Prvo da vam svima puno zahvalim na komentarima, a onda i da najavim da s printanjem nismo gotovi, tako da svi koji se spremate pokušati, strpite se još koji tjedan.
  Znam da sam spora, ali budem ja to ….., step by step! 🙂

 5. Predobro izgleda unatoč 3xP :)). Hvala za izcrpne informacije, mislim, da ču jih morati više puta pročitati, da nešto ne zabrljam.

 6. Šta reći na ovu divotu, tu neizmjernu kreativnost? Divim se i skidam kapu! A u jastuče sam se prosto zaljubila!!!

 7. ODLIČAN post! Mene jako zanimaju sve tehnike printanja i pisanja na tkaninu. Trenutno sam u fazi crtanja s bojama na tkaninu. I kao i ti, imam dosta toga napravljenog ali ne (još) dovršenog 😉

 8. ma ovo ti je jednostavno fenomenalno! hvala ti na ovome, sve ti je tako slatko i savršeno ispalo.. a u jastuk sa točkicama sam se zaljubila! <3

 9. Uvijek se oduševim tvojim idejama i provođenju istih u djelo ! Ovo je genijalno, jako mi se sviđa i zbilja uživam gledajući, torbe su mi posebno lijepe i kreativne !

 10. Zlatne ruke imaš Tadeja i trebala si da završiš neki od umetničkih fakulteta za svoj groš. Divno mi je što pronalaziš svoj mir i izduvni ventil za svoju kreativnost u ovakvim stvarima. Preslatko!

 11. Eee, s ovim si uletila ko as na desetku jer se baš počinjem raspitivati za mogućnosti transfera mojih ilustracija na tkaninu..! super, super, torbe su mi genijalne!! Bravo!

 12. Ja sam ti u duši minimalista, pa me sve ovo, iako intrigira, ne može natjerati da probu. Mislim da smo ionako okruženi s previše cluttera (odraz našeg života??), što nam uistinu treba da bismo bili ono što jesmo? Glad za stvarima, ukrasima, čini mi se suvišnom. Što nikako ne znači da mi se ovo što radiš izuzetno ne sviđa! Samo nastavi i uživaj (i mi s tobom).

 13. Odusevljena sam idejom,izvedbom i ovako iscrpnim uputstvom.Sve na ovim fotografijama izgleda odlicno,nikada ne bih pomislila da je handmade!!
  Hvala jos jednom,mozda se i usudim pokusati!

 14. Genijalana ideja probala sam s salvetama ali rezultati nisu bili obećavajući a opet za sve te ideje treba tako puno vremena kojeg mi nemamo bar ja da se posvetim u potpunosti.

 15. Oduševljena sam konačnim rezultatom, upute su više nego jasne, samo se pitam nije li jednostavnije naručiti taj papir online?
  Volim vidjeti da ima ljudi koji se pilaju perfekcionizmom, jer konačni rezultat ispada vrlo profesionalan, upravo na tragu nekadašnjih majstora koji su se u potpunosti posvećivali jednom komadu koliko treba do savršene izrade.

  • Hvala! I razmišljala sam i o naručivanju, ali naručujem stvari koje ne mogu napraviti sama, naručivati sve, a onda još to potrošiti i na učenje i škart, daleko prelazi moje mogućnosti :))))

 16. Tvoje ideje in izvedba so vedno nekaj posebnega in dovršenega. To je fantastično, kar si naredila in hvala za vse nasvete. Tudi meni so noro dobre te nakupovalne vreče, kot seveda vsi Polka dots izdelki. Včasih nam zmanjka energije že za en blog, zato sta dva res velik zalogaj, to vem tudi sama. Vesela sem, da boš svoje ideje predstavljala še naprej in meni je vseeno kje, kajti z velikim veseljem te spremljam. :)))

 17. Fenomenalno! Hvala ti puno na iscrpnim informacijama što se i kako radi ali i improvizira. To je zlata vrijedan savjet :)) Ove shopping bag stvarčice su mi predobre.
  Pozz:))

 18. Ma ti si genijalka, naj više mi se svidjelo u textu onaj dio; nikad nisam do kraja zadovoljna s rezultatom, ma naravno, to je stanje koje nas tjera dalje u istraživanje. Sjajni su ti rezultati ovog printanja, sigurno je bilo puno glavobolje oko svega, tako je uvijek kod mene, ali super izgleda. Postoji u keramici nešto slično, ali se radi s miror laser printevima. Pred desetak godina rad mi je bio izložen i nagrađen. Planiram kad završim ovu “kobasicu” od posla napraviti dan otvorenih vrata moje radionice, pa može doći tko želi i malo probati što mu je volja.
  Čestitam ti na radu i upornosti.

  • Puno hvala Dunja! I jako se veselim otvorenim vratima tvoje radionice, ali biti ću javno drska i neskromna i zadržati pravo obećane audijencije iza zatvorenih vrata! 🙂