Pita kruh

Pita kruh je još jedna neizostavna namirnica i jelo arapske i bliskoistočnih kuhinja.

pita kruh

pita kruh

Nerijetko služi kao plitica, tanjur, pa i žlica kojom se zahvaćaju druga jela i prinose ustima.

Servirat će vam ga uz Baba Ganoush, Humus, Humus bil lahme, kao i čitav niz drugih jela. Poput lepinje je, nimalo nalik kruhu kako ga mi poimamo, ali se doista odlično slaže uz arapsku i bliskoistočne kuhinje, kojih su jela nerijetko obilato začinjena maslinovim uljem.

zaatar-flatbread2

pita kruh

Vrlo je raširen i kao svojevrstan fast food, samo premazan tahini ili nekom drugom pastom, a nerijetko se dogodi da ljudi sa sobom donesu svoju za’atar pastu, mješavinu začina s maslinovim uljem, koju daju da im se premaže po svježe ispečenom pita kruhu.

Za’atar mješavinu začina, koju smo i mi namazali na pita kruh, moguće je kupiti i gotovu, ali uz prilično dobru ponudu egzotičnih začina po našim dućanima, pokušajte je napraviti sami.

Pita kruh
 
Oznake: kruh i peciva
Sastojci
 • 460 g brašna
 • 2 čajne žličice soli
 • 240 ml mlake vode
 • 1 čajna žličica suhog kvasca
 • 1 čajna žličica šećera ili meda
 • 3-5 žlica ulja
Priprema
 1. Brašno prosijte u posudu i pomiješajte sa solju.
 2. U vodu dodajte šećer ili med, razmutite, pa dodajte suhi kvasac i sve zajedno ulijte u udubinu koju ste napravili u brašnu, pokrijte i pričekajte da se kvasac rastopi i počne raditi.
 3. Dodajte 3 žlice ulja, pa zahvaćajući kuhačom brašno ukrug, izmiješajte brašno s kvascem da dobijete loptu tijesta, koje zatim prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mjesite 5-7 minuta.
 4. Formirajte tijesto u loptu, posudu u koju ćete ga staviti obložite s one dvije preostale žlice ulja, stavite tijesto, pa ga dva-tri puta okrenite u posudi da se i ono obloži uljem i ostavite pokriveno na toplom da udvostruči obujam.
 5. Nakon što naraste, tijesto podijelite na 8 dijelova, formirajte manje kugle i ostavite pokrivene sa strane, do trenutka kad ćete ih peći.
 6. Pećnicu ugrijte na 220-250°C. Zajedno s pećnicom ugrijte i lim za pečenje.
 7. Valjkom razvucite svaku loptu u krug otprilike 14-16 cm promjera, oprezno stavite na vrući lim i pecite otrpilike 5-6 minuta. Nakon 2-3 minute pite bi se u pećnici morale napuhati, što je znak da su ispale kako treba.
 8. Pite poslužite vruće ili mlake. Nakon hlađenja pite će se ponovo spustiti i više podsjećati na tanku lepinju ili tortilju.
 9. Ako želite malo drugačije pita lepinje, prije pečenja premažite ih žlicom ili dvije za'atar paste. Uslijed paste, djelomično će izostati element napuhavanja tijesta.

Komentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Pingback: Baba ganoush i Delicija Libanesi

 2. Pingback: Za’atar pasta - T and T kitchen and atelier

 3. Pingback: Tahini pasta - T and T kitchen and atelier