Ukiseljene paprike – zimnica

Kad sam ih jutros ponovo ugledala na tržnici, onako bucmaste i šarene, nagurane u vreće, 

ukiseljene paprike

ukiseljene paprike

jedva sam im se othrvala. 😀

Taj okrugli oblik, miris i boje paradajz paprika, paprika za kiseljenje, oduvijek su me mamili. A moja ih je mama kiselila svake jeseni i to je bila zimnica s kojom sam se, uz kisele krastavce, pa tek kasnije ajvar, najprije susrela u domaćoj radinosti. Tako da kod mene osim užitka jedenja, bude i sjećanje na djetinjstvo i miris mamine kuhinje u jesen.

Ukiseljene paprike

Ukiseljene paprike

Paprike se u pravilu kisele ili cijele pa ih se buši pletaćom iglom ili nečim sličnim, da octena tekućina prodre u njih ili ih se reže na polovice i potpuno očisti od koštica i pregrada, kako ih i ja kiselim. Cijele paprike su, istina, lijepe za vidjeti. Kad ih jednom prerežete, onaj sok koji se napravi od octa i paprike ima prekrasan okus i miris po paprikama, no, kiseljenje cijelih paprika je lutrija u pogledu toga što se u paprici skriva. Nerijetko izvana izgleda potpuno zdrava i netaknuta, a unutra su koštice pocrnjele ili se nastanio crv, pa vam se može dogoditi da to upropasti čitavu zimnicu, na rizik koji, ja nisam spremna.

Ukiseljene paprike

Ukiseljene paprike

Druga, ne manje važna stvar, jest da u našim stanovima u pravilu i nema previše mjesta za skladištenje, a tako kiseljene paprike zauzimaju daleko više mjesta u staklenkama, teže ih je složiti i nagurati a kasnije i izvaditi i stane ih zapravo svega par u današnje klasične staklenke. Nekad su se, prije izuma i šire upotrebe poklopaca na navoj, paprike kiselile u velikim teglama sa širokim otvorima da možete gurnuti čitavu ruku i slagati ih unutar tegle i prekrivale celofanom. Vjerojatno je i danas moguće pronaći tako velike staklenke, ali traže previše mjesta za skladištenje, a nakon što ih jednom otvorite, paprike, da biste ih spremili u hladnjak, morate premještati u manje staklenke.

Ukiseljene paprike

Ukiseljene paprike

Najsimpatičinije su mi šarene, izmješane žute, crvene, narančaste, a prošle godine sam im dodala i nekoliko fileta zelene rog paprike. Ako ih kiselite izmiješane. crvene će biti nešto mekše od žutih, ali će taj nedostatak nadoknaditi svojom slatkastom aromom. Nema mi ničeg slađeg nego kad temperature dobrano zagaze u minus, a kod kuće vas čeka tanjur toplog graha i fino rashlađene slatkasto kisele paprike.

Ukiseljene paprike 2017.

Ukiseljene paprike 2017.

A kako sam im se, nakon svih ovih hvalospjeva, uspjela jutros othrvati na tržnici? Samo zato što su već spremljene za zimu, ove godine podijeljene po bojama, a to mi je omogućilo i nešto drugačiji postupak, kojim se omekšavanje crvenih paprika svede na minimum. Isti je slučaj i sa zelenim rog paprikama, koje su svježe izuzetno hrskave i osjetno tanje od paradajz paprika.

Ukiseljene paprike

Ukiseljene paprike

Ukiseljene paprike - zimnica
 
Autor:
Oznake: zimnica
Sastojci
 • 5 kg paradajz paprika različitih boja, mogu i zelene rog paprike
 • 2 l bijelog alkoholnog octa
 • 2 l vode
 • 200 ml ulja
 • 250 g šećera
 • 50 g soli
 • 1 žlica papra u zrnu
 • 2-3 češnja češnjaka
Priprema
 1. Paprike operite, prepolovite i očistite od koštica.
 2. Zakuhajte mješavinu octa i vode, dodajte sol, šećer, papar u zrnu i očišćeni češnjak, pa zagrijavajte do vrenja, miješajući da se sol i šećer otope.
 3. Nakon što tekućina zakuha, ostavite da kuha otprilike minutu, pa oprezno spustite u nju, desetak polovica paprika. Pričekajte da se tekućina ponovo ugrije i netom prije nego što ponovo počne kuhati, paprike izvadite šupljikavom žlicom i stavljajte ih u pripremljene, oprane, sterilizirane i vruće teglice.
 4. Teglice oprezno, da se ne opečete, lagano protresite, udarite njima nježno o složenu krpu na radnoj površini, da se paprike slegnu i lakše rasporede u teglu.
 5. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve paprike.
 6. Kad ste potrošili sve paprike, izvadite češnjak iz tekućine i još toplom zalijte paprike gotovo do vrha.
 7. Poklopite ih, ali poklopce nemojte zavrtati ili ih samo poklopite privremeno malim tanjurima i ostavite preko noći da vidite koliko će tekućine popiti.
 8. Idući dan ponovo ugrijte preostalu tekućinu ako vam je ostala ili napravite novu, dotočite ponovo do vrha i zatvorite teglice.
 9. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
 10. Spremne su za konzumaciju nakon 3-4 tjedna.
 11. Jednom otvorene paprike držite u hladnjaku.
Bilješka
Crvene paprike imaju tendenciju osjetno omekšati kiseljenjem, pa ako želite kiseliti samo njih, nemojte ih stavljati u kipuću mješavinu octa i vode, nego ih, nakon što ste ih očistili, slažite što gušće možete u tegle. Kad napunite teglu, prelijte ih vrućom otopinom, a dalje postupajte kao u receptu. Ostavite da popiju tekućinu, dotočite po potrebi i zatvorite.
Na isti način možete zasebno ukiseliti i zelene rog paprike, koje su osjetno tanje, pa kuhanjem u vrućoj tekućini više omekšaju, nego kad ih se samo zalije.
Bilo bi dobro, ako imate, (što ja u presudnom trenutku nisam uspjela pronaći, iako znam da negdje u kući postoji, pa mi crvene paprike malo plutaju), nakon što ste paprike složili u tegle, pritisnuti ih pritiskivačem za zimnicu. Time ćete spriječiti da one gornje paprike isplivaju, dođu u dodir sa zrakom, promijene boju i omekane. Ako se to dogodi, nakon što otvorite teglu radi konzumacije, odstranite gornje paprike i bez bojazni konzumirajte ostalo.

Komentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.