Sirup od nara

U posljednje vrijeme ne mogu baš previše toga činiti s desnom rukom, a posljednjih više od

sirup od nara

sirup od nara

mjesec dana gotovo ništa, što je samo jedan od razloga što se tako dugo nismo čitali, jer to “gotovo ništa”, uključuje i nemogućnost tipkanja i korištenja miša. Naravno da baš onda kad nešto ne možemo ili je radnja bitno otežana, mi bismo baš to. Kako nisam mogla raditi niti išta od gomile drugih stvari koje bi trebala, od očaja sam pregledavala blog uzduž i poprijeko i shvatila da postoji previše jela  koja sam skuhala i recepata kojih sam zapisala, a koji su ostali skriveni od pogleda i tražilica u postovima sa više recepata, a naročito onim vezanima uz food blog igrice. I odlučila da čim iole išta s rukom budem mogla, krenem u pospremanje (kao da to ne radim već godinama i ne samo po blogu) :(, na način da barem neke recepte, koji su zaglavili u postovima s više recepata, ponegdje i desetak njih u jedom postu, odvojim od glavnog posta i tako ih izvučem na svjetlo dana.

Iako se u trenutku pisanja recepta i posta to činilo i čak i jest logično i praktično, imati sve potrebno za napraviti jelo koje je predmet posta na istom mjestu, dugoročno, više jela ili recepata u istom postu, učine da ih većina postane nevidljiva. Iz istog je razloga i ovaj recept za sirup od nara završio u  zasebnom postu, a ne kao dosad, kao dodatni recept uz glavni, što je u ovom slučaju, recept za mesne okruglice u umaku od nara.

nar

nar

Čini mi se da svaki put kad upotrijebim nar u receptu, navalim sa superlativima na njegov račun, ali doista, nar mi je gotovo pa najdraža voćka. Vjerojatno ima nešto i u činjenici da je prilično zajeban za upotrebu (pardon my french), uz to što je crven, pa ga nekako doživljavam svojom voćkom. 🙂

Napraviti sirup od nara, koji se pojavljuje u većini recepata sa narom, pola je sata posla, dobiti sok od nara koji vam je za to potreban, ponešto je zahtjevniji zadatak. No, kad naučite kako očistiti nar, stvari postanu jednostavnije.

Na internetu ćete pronaći više načina na koji je to moguće relativno jednostavno napraviti, od čišćenja pod vodom, pa do udaranja kuhačom, no meni se ovaj  čini najpraktičnijim. Zarežite nar približno slično onome kako biste to učinili s narančom i zatim ga jednostavno rastavite po opnama, pregradama, a zrnje koje pritom ispada pokupite ili mu tek neznatno pomognite da ispadne.

Da biste od zrnja dobili sok, trebat ćete sokovnik ili prešu.

Većina recepata u kojima se koristi sirup od nara, poput već spomenutih okruglica ili vratine u umaku od nara, zahtjeva barem 100 ml sirupa ili melase, a da biste to dobili, potrebno vam je otprilike  400-500 ml soka, odnosno 4 veća nara.

sirup od nara-001

sirup od nara

Sirup od nara
 
Autor:
Oznake: napravite sami
Sastojci
za 100 ml sirupa:
  • 400 ml soka od nara
  • 60 g šećera
  • sok pola limuna
Priprema
  1. Pomiješajte sok nara sa šećerom i sokom limuna, stavite da zakuha, a onda smanjite vatru i kuhajte otprilike 20-30 minuta da se sok zgusne u sirup.
  2. Nastavite li kuhati desetak minuta duže, dobit ćete melasu, ali budite oprezni.
  3. Kad primjetite (a provjerite kapanjem na hladni tanjurić da li se sirup zgušnjava), da mijenja boju, maknite s vatre, jer vam se vrlo brzo može dogoditi da se pretvori u neupotrebljivi karamel.

Komentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.